google-site-verification: google21d08411ff346180.html Фотия патриарха Констянтина града послание учително о седмих соборех, и о православной вере, и какову подобает быти князю. Пресветлейшему и обозрителному и возлюбленному духовному нашему сыну Михаилу от Бога князю Болгарскому радоватися | Справочно-информационный портал Алчевского благочиния

Фотия патриарха Констянтина града послание учително о седмих соборех, и о православной вере, и какову подобает быти князю. Пресветлейшему и обозрителному и возлюбленному духовному нашему сыну Михаилу от Бога князю Болгарскому радоватися

Сентябрь 3rd 2010 -

Яко зло есть еже поношати благодати.

Поношаяи благодати, подобен есть делателю сеющу убо усердне, воспущающю же свиния и зверина сеянное. яко же бо он и семя и иже от него погубляет плода, сице и сей низверженая, и прозябающее ему погубляет благодарение. не убо исперва благодействуя, потом же нерадя. непщуя же изначала тебе благоразумие, благодействованых сохраняти. многих бо сам аз искусом уразумев, яко уповавше множеством и величеством еже изначала благодеяния, ничто же в последних попекошася показати таково. удовлети бо благодетельствованным к еже по всей жизни благодарению, еже исперва уповаша любочестие, и времене единаго убо быти забвения, благодеянным благодеяния. сие же не точию не по надежах им избысть, но и в сопротивное превратися. но о злых убо произволением ничто же чюдно. таковии бо ниже текущу им в руки негли благодеянию, ниже тогда языки благодарными воздаваху  благодеяния. обаче и о иных о добронравии прилежащих бе видети, яко имяху убо память их же беша приемше, и благословляти не престаша благодателя. обаче же неподобных получающе. ниже тии чисто и нерастленно соблюдоша прежнее благоразумие, но временем благодать не бо имяху надтечение увядаеми. зельное и красное отлагаху любве. а иже посредняго непщуеми завещании, благодействуеми убо, благодарне устрояхуся. нерадении же бывше, ниже тии прежнее завещание, в сопротивное положити усрамишася. наипаче зряще иных, любочестии насыщающихся. не бо яже предприяша тии убо потребно вменяху, но ими же благотворятся ближнии сматряху, и сими раздражаеми, благохваление в неблагодарьство превратиша. много убо полезнейше князю и во гражаньстве, по части и по всей жизни даровании, неже внезапно и единою усвояти послушники. а еже множество и тяжесть благодатей, пристоит паче велие нечто и преславно о общем спасении исправившим, нежели в малейшаго поможения требовати непщеванным.

О ярости.

Ярость есть изступление вольное, и своих смысл отчюждение. яже бо иже всегда неистовящеся соделовают, подобно тем и иже яростию уязвивши в то время действуют. яко же огнь питающую вещь погубляет, сице и ярость имеющую душю снедает, множицею же и растление совершенно содела животному. никако же ни единаго ниже праведне яростию да мучиши. яковым бо нравом стражаи суд подъимет, обаче ты ничто же меньши обличен будеши, и блазнене деянием действовав. тем же и добрейше некто от древних глагола к согрешающему, мучил бы убо тя, аще неразъярился бы. слепа есть страсть ярость, и разсужати не имея от горшаго лучшее. тем же ни едина же польза на показание гневающемуся. преставшу же еже обличении, исцеление приносити подобает растворшему кротостию. ниже лютейшая от напоении, кроме меда стражющым приносити ведят врачеве. ниже нераствореных обличении ненаказанных приемлет душа. яко же спешну в благодеяниих достойных быти подобает, сице косну в мучениих повинных. и радоватися убо почитающу тщаливых, оскорблятижеся мучащу повинных. ни единому же некако же веровавшему ти, неверен да явишися. аше бо неверни будем веровавшим, какови иным вознепщуемся. не хощем еже быти, сомнением спребывати. тем же в них же убо мнение узриши деяния чрез межно, непщуй и избегше еже быти.

О целомудрии князей.

Срам есть мужьми начальствующему и владычествующему, женами побеждену быти, и рабу сластем явитися. а юже кто законом помощницу стяжа житию, той сжився не согрешает. безбрачие убо божествена вещь и преестествена, и больши гражанския добродетели и благозакония. единобрачие же, естества человеческаго дело, в рода приятие и во общение кроткаго и человеколюбнаго жития, и граженьства благовзаконеннаго. многобрачие же вельми срамно и скверно, и безсловесных скверностей и нечистоты есть. Александр Македонскии, асийскии господин, оружием бив персидских, глаголаше, стрелы очес быти. целомудрыи же яко воистину мужь, и Владычних хранитель заповедей, не персских точию, но и всякия жены зрение яко остру души стрелу и смертоносну, отбежит и отвратится. шум убо гласа, уязви слуха, и тем вообразися страсть в души. доброта же телес привлече око, и тем юзника приемлеши поработати самого владыку помысла. яко же не мощно в море плавающему, смущения и бури неискусну пребыти. сице невозможно иже доброты телес разсмотряющему и много пытающему, яже оттуду волн и бед кроме устроитися. тем же от начал и вин отвращатися подобает страстей, сие бо неполезно и люто. егда же в помыслех злое впадет, и идола в тех вожделения вообразит, неудобь отриновенна бывает страсть, и люта избавлением. нецыи любящих глаголаша, в чюжих телесех душю имети. благословнейше мню, глаголати тех в чюжих телесех, ума души спогубивших.

Pages: 1 2 3 4 5 6

Комментарии закрыты.