google-site-verification: google21d08411ff346180.html Пророк Илия | Справочно-информационный портал Алчевского благочиния

Пророк Илия

Август 1st 2017 -

Фильм рассказывает об Илье-пророке — единственном ветхозаветном герое, который стал любимым и почитаемым святым на Руси.
Фильм с участием ведущих российских и израильских библеистов и историков расскажет об Илье-пророке — единственном ветхозаветном герое, который стал любимым и почитаемым святым на Руси. Кем был пророк Илия?
Почему его жизнь стала образцом для монахов на все времена? Как Илия боролся против насаждения язычества в Израиле с самим царем и царицей? Где проходило «соревнование» Илии с жрецами Ваала? Почему Иисуса Христа многие его современники принимали за Илию? И почему именно этого пророка в народе считают покровителем стихий?

Паримии пророка Илии

1. 3 Книга Царств, 17 глава

Бысть слово Господне ко Илии пророку, и рече ко Ахаву: жив Господь Бог сил, Бог Израилев, Емуже предстою днесь пред Ним, аще будет в лета сия роса или дождь, аще не словесы уст моих. И бысть глагол Господень ко Илии, глаголя: иди отсюду на восток и скрыйся в потоце Хорафове, при реце Иорданове, и будет вода от потока, и пиеши ю, и враном повелю питати тя тамо. И иде Илия, и сотвори по глаголу Господню, и седе при потоце Хорафове, пред лицем Иордановым, и вранове приношаху ему хлебы заутра и мяса к вечеру, и от потока пияше воду.

И бысть по днех изеше поток, яко не бе дождя на землю. И бысть глагол Господень ко Илии, глаголя: востани, и иди в Сареффу Сидонскую, и пребуди тамо; се бо заповедах жене вдовице препитати тя. И, востав, иде в Сареффу Сидонскую, и прийде во врата града, и се тамо жена вдова собираше дрова, и возопи Илия в след ея, и рече ей: принеси ми убо мало воды в сосуде, да пию. И иде взяти воды, и возопи Илия во след ея, и рече ей: приими убо мне и укрух хлеба в руце твоей, и да ям.

И рече жена: жив Господь Бог мой, аще есть у мене опреснок, но разве елико горсть муки в водоносе и мало елея во чванце. И се аз собираю два поленца, и вниду, и сотворю себе и чадом моим, и снемы, и умрем. И рече к ней Илия: дерзай, и вниди, и не сотвори по глаголу твоему, но сотвори мне оттуду опреснок мал прежде, и изнесеши ми, себе же и чадом твоим сотвориши последи. Яко тако глаголет Господь, Бог Израилев: водонос муки не оскудеет, и чванец елея не умалится до дне, дондеже даст Господь дождь на землю.

И иде жена, и сотвори по глаголу Илиину, и даде ему, и ядяше той, и та, и чада ея. И от того дне водонос муки не оскуде, и чванец елея не умалися, по глаголу Господню, Иже глагола рукою Илиною.

И бысть по глаголех сих, и разболеся сын жены госпожи дому, и бе болезнь его крепка зело, дондеже не оста в нем дух. И рече жена ко Илии: что мне и тебе, человече Божий, вшел еси ко мне воспомянути грехи моя и уморити Сына моего? И рече Илия к жене: даждь ми Сына твоего. И взят его от лона ея, и вознесе его в горницу, в неиже сам почиваше, и положи его на одре своем. И возопи Илия ко Господу, и рече: увы мне, Господи, Свидетелю вдовы, у неяже аз пребываю, Ты озлобил еси, еже уморити Сына ея.

И дуну на отрочища трикраты, и призва Господа, и рече: Господи Боже мой, да возвратится убо душа отрочища сего в онь. И бысть тако. И возопи Илия, и услыша Господь глас Илиин, и возвратися душа отрочища, и оживе. И поят Илия отрочища, и сведе и от горницы в дом, и даде и матери его. И рече Илия к ней: виждь, яко жив есть сын твой. И рече жена ко Илии: се разумех, яко человек Божий еси ты и глагол Господень во устех твоих истинен.

2. 3 Книга Царств 18:1, 17–41, 44, 42, 45–46; 19:1–16

По-церковнославянски:

Бысть глагол Божий ко Илии Фесвитянину в третие лето царства Ахавля, глаголя: иди и явися Ахаву, дам бо дождь на лице земли.

И бысть, яко виде Ахав Илию и рече к нему: аще ты еси, развращали Израиля? И рече Илия: не развращаю аз Израиля, но ты и дом отца твоего, внегда остависте вы Господа Бога своего и идосте в след Ваала. И ныне посли и собери ко мне весь Израиль, на гору Кармильскую, и пророки студныя Вааловы, йхже триста и пятьдесят, и пророк мерзских четыреста идущих трапезу Иезавелину. И по глаголу Илиину посла Ахав в весь Израиль, и собра вся пророки на гору Кармильскую, и приведе ко всем им Илию.

И рече им Илия: доколе вы храмлете на оба колена ваша? Аще есть Господь Бог, идите в след Его, аще ли Ваал есть, то идите за ним. И не отвещаша ему людие словесе. И рече Илия к люд ем: аз есмь остах пророк Господень един, и пророцы Вааловы, ихже триста и пятьдесят мужей, и пророков мерзских четыреста.

И рече Илия: дадите ми два юнца, да изберете себе единаго, и растешите и на уды, и возложите и на дрова, да не приложите огня. И аз растешу юнца другаго, и возложу на дрова, и огня не возгнещу. Егда призовете имена богов ваших, и аз призову Имя Господа Бога моего. И будет Бог, Иже аще послушает огнем, Той есть Бог.

И отвещаша вси людие, и реша: добр глагол Илиин, иже глагола, да будет тако. И рече Илия пророком студным: изберите себе юнца единаго, и сотворите вы прежде, яко вас есть множество, и призовите имена богов ваших, и огня не пригнещайте. И пошла юнца, и сотвориша тако. И призыв аху имя Ваалов о от утра и до полудне, и реша: послушай нас, Ваале, послушай нас И не бе гласа, ни послушания, и рыскаху около жертвенника, иже сотвориша сии.

И бысть полудне, и поругася им Илия Фесвитянин, и рече: зовите гласом великим, яко богу вашему непразднство есть, да еда что иное строит или уснул есть, да убудите его! И зовяху гласом великим, и крояхуся по обычаю своему ножи, и мнози биша себе бичьми до пролития крове своей. И прорицаху, и бысть до вечера, яко бьгги время взыти жертве, и не бе гласа. И глагола Илия к пророком студным, глаголя: отступите ныне, да и аз сотворю жертву мою. И отступиша тии, и умолкнуша.

И рече Илия к людем: приступите ко мне. И приступиша к нему вен людие. И прият Илия дванадесять камений, по числу колен сынов Израилевых, якоже глагола ему Господь: Израиль будет имя твое. И созда камение во Имя Господне, и исцели олтарь раскопанный, и сотвори море, вмещающее две мере семене, окрест олтаря. И воскладе полена на олтарь, иже сотвори, и растеса на уды всесожигаемое, и возложи на полена, и обыде олтарь. И рече Илия: принесите ми четыре водоносы воды и возливайте на всесожжения и на полена. И сотвориша тако. И рече: удвойте. И удвоиша. И рече: утройте. И утроиша. И прохождаше вода окрест олтаря, и море исполнится воды.

И возопи Илия на небо, и рече: Господи Боже Авраамов, и Исааков, и Иаковль, послушай мене, Господи, послушай мене днесь огнем: да разумеют вси людие ейи, яко Ты еси Един Господь Бог Израилев, и аз раб Твой, и Тебе ради сотворих дела сия вся, и Ты обрати сердца людей сих .в след Тебе. И паде огнь от Господа с небесе, и пояде всесожжения, и полена, и камение, и персть, и воду, яже бе в мори, вся полиза огнь. И падоша вси людие на липы своем и реша: воистинну Господь Бог, Той есть Бог. И рече Илия к людем: поймайте пророки Вааловы, да ни един скрыется от них. И яша их, и веде я Илия на поток Киссов, и ту их закла.

И рече Илия посем Ахавови: се глас хождения дождевнаго, впрязи колесницу твою и сниди, да не постигнет тебе дождь. И взыде Илия на Кармильскую гору, и преклонься на землю, и положи лице свое между коленома своима, и помолися ко Господу. И небо помрачися об лаки и духом, и бысть дождь велий, и плачася Ахав, иде до Иезраеля. И рука Господня бысть на Илии. И стягнув чресла своя, и тече пред Ахавом до Иезраеля.

И возвести Ахав жене своей Иезавели вся, елика сотвори Илия, и яко закла пророки ножем. И посла Иезавель ко Илии, глаголющи: утро в сеиже час положу душу твою, якоже душу единаго от сих. И слыша, и убойся Илия, и, востав, иде души ради своей, и прийде в Вирсавию, землю Иудову. И остави отрочища своего тамо, и иде в пустыню дне путь. И, пришед, седе под смерчием, и проси души своей смерти, и рече: довлеет ми, Господи, приими убо душу мою от мене, яко несмь аз паче отец моих. И ляже, и успе под садом.

И се Ангел Господень коснуся ему, и рече ему: востани, яждь и пий. И воззрев Илия, и се, при возглавии его опреснок ячменный и корчаг воды. И врста, и яде, и пит, и, обращся, успе. И обращся Ангел Господень вторицею, и коснуся ему, и рече ему: востани, яждь и пий, яко мног от тебе путь. И воста, и яде, и пит, и иде в крепости иди той четыредесять дней и четьгредесять нощей до горы Хоривския. И вниде тамо в пещеру, и вселися в ней.

И се глагол Господень к нему, и рече ему Господь: что ты зде, Илие? И рече Илия: ревнуя, поревновах по Господе Бозе Вседержители, яко оставиша Тя сынове Израилевы, и олтари Твоя раскопаша, и пророки Твоя оружием избиша, и остах аз един, и ищут души моей, изъята ю. И рече Ангел: изыди утро и стани в горе пред Господем, и се мимоидет Господь. И дух велий и крепок, разоряя горы и сокрушая камение пред Господем: не в дусе Господь. И по дусе вихр, и не в вихре Господь. И по вихре огнь, и не во огни Господь. И по огни глас хлада тонка, и тамо Господь.

И бысть, яко услыша Илия, покры лице свое милотию своею, и изыде, и ста при пещере. И се к нему бысть глас и рече: что зде ты, Илие? И рече Илия: ревнуя, поревновах по Господе Бозе Вседержители, яко оставиша завет Твой сынове Израилевы, и олтари Твоя раскопаша, и пророки Твоя избиша оружием, и остах аз един, и ищут души моей, изъята ю. И рече Господь к нему: иди, возвратися путем твоим, и пойдеши в путь пустыни Дамасковы, и помажеши Азайла на царство во Ассирии; и Ииуя, Сына Амессиина, помажеши в царя Израилю; и Елиссея, сына Асафатова, помажеши вместо себе пророка.

3. 3 и 4 Книга Царств: 3 Цар. 19:19–21; 4 Цар. 2:1, 6–14

Бысть во дни оны, обрете Илия Елиссея, Сына Асафатова, и той ораше волами. И иде Илия к нему, и поверже Илия милоть свою на нем, и остави Елиссей волы, и тече созади Илии, и служаше ему.

И бысть, егда взяту быти Илии Господем в вихре яко на небо, и идоста Илия и Елиссей в Галгалы. Рече Илии ко Елиссею: седи убо зде, яко Господь посла мя до Иордана. И рече Елиссей: жив Господь, и жива душа твоя, аще оставлю тебе. И поидоста оба, и пятьдесят мужей от сынов пророческих приидоша и сташа прямо издалеча. Оба же стаста при Иордане. И прият Илия милоть свою, и свит ю, и порази ею воды, и разделися вода сюду и сюду, и преидоста оба по суху. И бысть, яко преидоста, и рече Илия Елиссею: проси, что сотворю тебе, прежде даже не взят буду от тебе.

И рече Елиссей: да будет убо дух, иже в тебе, сугуб во мне. И рече Илия: ожесточил еси просита; обаче аще увидиши мя, вземлема от тебе, будет та тако, аще ли же не увидиши, не будет.

И бысть идущим им и глаголющим, и се колесница огненна и кони огненни и раздели между обема, и взятся Илия трусом, яко на небо. И Елиссей зряше, и той вопияше: отче, отче, колесница Израилева и кони его! И не виде его ктому. И ятся Елиссей за ризы своя, и раздра я на двое. И взят милоть Илиину Елиссей, падшую верху его. И обратися Елиссей, и ста на брезе Иордана. И прият Елиссей милоть Илиину, падшую верху его, и удари воды, и не разделишася. И рече Елиссей: где убо есть Бог Илиин, Апфо? И удари Елиссей воды второе, и разделишася воды, и прейде по суху.

Комментарии закрыты.