google-site-verification: google21d08411ff346180.html 1-й Канон Пресвятой Богородице пред иконой Ее именуемой «Державная» | Справочно-информационный портал Алчевского благочиния

1-й Канон Пресвятой Богородице пред иконой Ее именуемой «Державная»

Март 14th 2011 -

1-й Канон Пресвятой Богородице пред иконой Ее именуемой «Державная»

икона Богородицы  именуемая «Державная»

Глас 4

Песнь 1
Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Самоизмышленная пагуба покрыла есть всю землю Твою, и мрак велии воцарися днесь в вертограде Твоем. Тяжко ми есть, и рыдаю Тебе, Мати Пречистая, и, аще услышиши, ничесоже устрашуся, и воспою имя Твое, славно бо прославися.


Покаянию научи мя, Владычице, да день и нощь излию слезы моя и да смирен от враг моих воскликну Тебе: никтоже чист, разве Тебе, Отроковице Чистая, и сохранит мя Держава Твоя, славно бо прославися.

Аз из глубины зол моих вопию Ти, и не промолчит стон мои пред Тобою: виждь, о, виждь, Владычице Дево, и не отвержи мене, услыши убо вопль гласа моего и покрыи мя ризою смиренномудрия Твоего, славно бо прославися.

Суд гневен прииде на ны, и разсыпася радость людеи Твоих, вси бо плачем и рыдаем и тако глаголем: о мечу Божии, доколе не упокоишися? Престани убо, пощади ны, и воспоем Державу Владычицы нашея, славно бо прославися.

Из нощи дел прелести погубиша ны, пал есть Сион, и заключени есмы; Иерусалиме, Иерусалиме, почто тако омрачился еси? Того же ради и возопиим Владычице сице: токмо Твоя Держава сохранит ны, славно бо прославися.
Песнь 3
Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный Источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Обольсти мя змий, клеветник бо есть, и, душевредное в себе насаждая, смутилось сердце мое. Яко мертв, пребываю и киими словесы о себе возрыдаю? Но Тя молю, Владычице, молю и глаголю: обладай над ним и от греха моего очисти мя.

Горьким плачем моим, яко воду, излию сердце мое, сокрушение мое яко жертва Тебе, и молю Тя, Пречистая: ей, не отврати мене, раба Твоего, сохрани убо и до последняго дне.

Очи мои померкнусте от язвы моея, и утруди мя бремя мое. Идеже есть слава моя? И заключи мене недруг и враг, аз же, яко милость, приемлю узы моя и пою, веселяся: никто убо, яко Бог, вознесет Сый Христа Своего и Матерь Его, Владычицу нашу.

Руковождение подаждь ми, Нищепитательнице, и озари мя светом, еже от Тебе во истощании просиявшим. О Богородице и Мати Бога моего, буди же и мне заступлением верным.

Душетленными помыслы люте стужаемь семь, и тяжко ми есть. Не ли презриши раба Твоего? Молю убо Тя, Пречистая: изведи мя от гноища моего, исцели раны моя и спаси мя. Владычице, спаси мя.

Седален, глас 3:
О Лествице неизреченна и преизрядна, яко же и лествица, юже виде праотец, с Небеси нисходящу, тако и Ты, Богоневесто, Небо и землю сочетавшая, Восхождение Ты еси, имже и упасемся от бед.

Слава, и ныне, глас тойже:
Христа Бога и Сына Твоего, между двою разбоинику на Кресте висима, зряще, горько рыдала еси, Мати, и жало вниде в сердце Твое. О Владычице Дево, болезнующи убо Сама, спаси днесь вся удрученныя, истязуемыя люди Твоя.

Песнь 4
Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества, во облаце легце прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущая: слава, Христе, силе Твоей.

Истощание прииде на рабы Твоя, и дом наш оставися празден и пуст. Хожду и взываю, но несть ми спасающа, едина убо смерть отвещавает на глас мой, и, рыдая, молю Тя и глаголю: не отвержи мене и Ты, Дево Чистая, да спасен буду.

Цветоносную простри, Владычице, руку Твою, и оживет вертоград Твой, и нищии обрящут хлебы своя, и убозии ризы своя, и вси восхвалят имя Твое, яко воистинну неизреченна есть милость Твоя.

Егда восхощеши, никтоже сокрушит ны, яко великое дерзновение обрела еси у Христа Бога, Сына Твоего, и, сие зряще, вопием Ти, Владычице, да сохраниши и ны под кровом Твоим.

Православнии Христианы, под Твою милость днесь притекаем и, явление честныя иконы Твоея светло празднующе, сице глаголем Тебе: простираеши и нам, Благодатная, необоримую ризу Свою.

Разумейте, непокоривии языцы, и не хвалитеся о мышце своей, зане един есть град несокрушим, и сия Твоя, Приснодево Владычице, Держава и Царство, еже и стоит до скончания века.

Аз, егда и во узех, но Тобою, Отроковице Чистая, выну свободь есмь, и не в страх ми умаление мое есть, но яко злату — горнило и огнь, сие бо разумея, славлю узы моя и величаю Тя, Непорочную Деву.

Песнь 5
Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Водворяет ны змий во юдоль плача и чаянии злых. Не можем убо терпети скорби своя, но Ты, Богородительнице, простираеши нам покров Свой, и спасени будем от зол.

Отроковице Дево, спасла еси нас от работы вражия, и тем красно написася имя Твое: Царица мирови Ты еси, и Держава Твоя даже до последнего дне.

Света неприступна Мати Ты еси, и всуе днесь подвижися тьма супротивная, никто же возможет на ны, яко с нами Владычица наша, и слава Твоя нескончаема есть.

Людие Божии, друзи моя, уверуйте во Христа, Бога нашего, и в предивно Его Рождшую, храняще убо заповеди Бога Вышняго и обрящете душам вашим мир и велию милость.

Ангели, и тии прославиша Тя, Владычицу всяческих и паче Неба Превознесенную, поют бо Христу, Сыну Твоему: искупил еси люди Твоя, и в человецех благоволение.

Величие Твое кто исповесть, Богородице, яко паче смысла родила еси Бога Слова, и не может язык человеч достоино Тя пети, но приими милостивно молитву мою и сохрани раба Твоего.

Песнь 6
Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Нощь, и мрак, и воды пререкания люте истязуют землю Твою, се убо прещение Божие и гнев Того есть, но молю Тя, Пречистая, молю и глаголю: аще хощеши — можеши, и вем, яко умолит Отроковица за Державу Свою.

Уязвихомся от змия, люди Твоя, и, яко из адова чрева, вопием Ти, Благодатная Дево: не нам, но ради от Тебе избранных и ангельское житие возлюбивших, спаси, Богородице, и вся православныя.

Юзники окованныя, что, о Царице, без Тебе возможем и како от грех своих упасемся? Но Ты, яко Благая, утверди в нас святыню Свою и не отвержи молящихся Ти.

Затмися солнце мое и дух мой изыде в непотребие земли, но темже и вознепщевах о свете Солнца Правды и смирих гордыню мою, Тебе взываю, Дево Чистая, да спасеши раба Твоего.

Единомудренни да пребудем, людие, и да возрадуемся о ранах, иже от Сотворшаго суть, яко, наказуя, наказа ны Господь, не смерти убо предаде и научи разумети волю Свою.

Мертвии возстанут, и извержет земля кости своя, зане всех совоскресит нас истощание Претерпевый, и Сей есть Царь мирови, и Матерь Его — Владычица наша.

Кондак, глас 8:
Взбранной Воеводе победительныя песни приносим, яко даровася нам Держава Твоя, и ничесоже устрашимся, не от мира бо спасение наше, но Превознесенныя Владычицы милосердием ограждаемся и тому днесь радуемся, яко прииде Заступница на стражу земли Своея.

Икос:
Зряще икону Твою: во облацех — Бога и Отца и на руцех Твоих — Христа Бога, Сына Твоего и Спаса мирови, покланяемся ко храму Твоему и, лобызая честныя нози Твоя, взываем Ти сице: воистинну даровася нам спасение велие и надежда наша выну пред нами, яко прииде Владычица на стражу земли Своея.

Песнь 7
Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: пропетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Ликовствуйте, верних собери, и пойте Цареви, Иже на Горних седящу, яко благословен и дивен есть Бог наш, Велий Ревнитель, и страшен Горний Сион и прославлен во веки.

Юдолию плача земля показася Твоя, огнь палящ прииде и объят ю, но не рыдайте, братие, ибо, яко купина неопалима, храм от Сиона и прославлен во веки.

Имамы Тя, Росодательницу, и николиже устрашимся ветров, от пустынь воздвизаемых, Тя, бо, Пречистую, молим и тако зовем Ти: оживи вертоград Твой, и будет прославлен во веки.

Слово лестче положиша на мне врази моя, и сокрушает мя рог непокоривых. Друзи мои, и тии оставиша мя; но не остави мене и Ты, Владычице, и спаси мя, яко Мати Бога моего Ты еси, и храм Твой прославлен во веки.

Обручи мя, о Приснодево, святыне Своей, и не убоюся от тем враг моих, люте нападших на мя, и тако возопию Ти: Иерусалиме, Иерусалиме, святый еси град и прославлен во веки.

Херувими, и Серафими, и вся Небесныя вои поют Тя, Преблагословенную, и, вопиюще, глаголют: несть храм иный, разве Тебе, и сей препрославлен во веки.

Песнь 8
Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Рыдание мое приими, Владычице моя, и угаси огнь, еже от супостат разжжен есть, да познаю Бога моего и со тщанием воскликну Ему: пойте и превозносите Его во веки.

Алчущ есмь, и взываю Ти, Владычице, и молю Тя, да не истление будет ми в честь, но милость Твоя, тако о ней возглаголю: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во веки.

Непрестающу гордыню отжени от мене, Благодатная, и угаси огнь язвы моея, и, не яко дым, но яко благоухание Господеви, воспою братием моим: отроцы, благословите, священницы, пойте, людие, превозносите Господа во веки.

Из пещи разжжения моего, яко из адова пламени, вопию Ти: о Владычице Дево, окропи мя росою слез Твоих, у Креста Сына Твоего излиянных, и воскликну, взывая: благословите Матерь Бога Вышняго, Господа пойте и превозносите во веки.

Любомрачное око мое просвети светом смиренномудрия Твоего, и познаю волю Сотворившаго мя, и не от мудрования моего, но сердцем моим воскликну о Нем: Его пойте и превозносите во веки.

Юдуже грех, тамо и скрежет зубом, но не премолчи, Дево Чистая, и даждь ми глагол разумения, да потерплю бремя мое и воскликну о Бозе, Спасе моем: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во веки.

Песнь 9
Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Дыхание бурное не сокрушит и единаго от забрал стены Твоея. Храм Твой утвержден есть и не подвижится выну, и, тому радующеся, поем Ти: слава Державе Твоей.

Таиная вся обнажении показуются днесь. Свят есть суд Твой, о Господи, и свято Имя Твое; но виждь, Боже, яко среди братий моих Матерь Твоя, и преложи гнев Твой.

Всеоружием веры опояши мене, Благодатная, и смиренномудрием укрепи десницу мою, да, яко страж, пребуду, воспевая имя Твое, и, аще поможеши ми, не подвижуся даже до смерти.

Огнезрачный жезл Твой, яко пламень чист, и сим ведеши, Путеводительнице, люди Твоя, да соблюдутся от бед Христианы.

Ярость адова и та не возможет на ны, зане свят есть храм Твой и о семени Твоем клятся Давид, непрестающа хвала Твоя и Держава Твоя до скончания века.

Светилен:
Ублажат Тя, Богородительнице, вси роди, яко смирение Твое паче всех предукрасися, и увенчася имя Твое, и прослави Тя Бог, яко Матерь Свою.

Комментарии закрыты.