google-site-verification: google21d08411ff346180.html Акафист иконе Божией Матери «Киево-Печерская» (Успение) | Справочно-информационный портал Алчевского благочиния

Акафист иконе Божией Матери «Киево-Печерская» (Успение)

Август 24th 2010 -

Тропарь, глас 4

Днесь светло торжествует Печерская обитель и радуется явлением образа Богоматере безмерный лик Печерских отцев, с нимиже и мы непрестанно вопием: радуйся, Благодатная, Печерская похвало.

Кондак 1

Избранной от всех родов Пресвятей Деве Марии Богородице, яко воистину плотию рождшей Иисуса Христа, Спаса и Бога нашего, Владычице всея вселенныя, избравшей вторым земным жребием своим гору Печерскую, и oбитель для иноков на ней создавшую, похвальная приносим пения. Ты же, о Всечестная наша Мати и Заступница, храни и спаси обитель Твою и всех нас от враг видимых и невидимых, да зовем Ти: Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, Печерская похвало и наше утешение.

Икос 1

Ангел земный и человек небесный преподобный Антоний, прииде в земный жребий Твой на гору Афонскую, хотя спасти душу свою от суеты мира сего и скончати тамо житие свое земное. Ты же, Пресвятая Дево, избравши вторым жребием Своим гору Печерскую в новопросвещенной стране Русской, послала его яко апостола, да устроит обитель на ней, во славу Твою и соберет иноков, и да воспевают Ти тако:

Радуйся, Всечестная наша Мати;
Радуйся, дивная наша Игумения.
Радуйся, надеждо нашего спасения;
Радуйся, горы Печерския Хранительнице.
Радуйся, живущих на ней иноков Руководительнице;
Радуйся, приходящих на ню православных христиан на поклонение Покровительнице.
Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, Печерская похвало и наше утешение.

Кондак 2

Видящи скорбный путь спасения для всех иночествовати хотящих, Господь наш Иисус Христос, повеле Матери Своей, да прострет Свой Божественный покров над горою Печерскою, да вси спасающиися на ней видяще сие, с пpeподобными Антонием и Феодосием, вкупе взывают непрестанно Спасителю Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разум имея Божественный преподобный Феодосий, от души возлюбив славу небесную, мир со всеми его прелестями возненавидя, прииде в Киев ко преподобному Антонию в пещере сущу, в нюже вселися, и вкупе со всеми отцы, подвизающимися тамо, воспевая Тя, Честнейшую всех ангел, тако:

Радуйся, нашего спасения главизно;
Радуйся, радосте наша в сей и будущей жизни.
Радуйся, отраде Божественная Христовых подвижников;
Радуйся, яко Тобою вси святии спасаются.
Радуйся яко вся вселенная Тобою украшается;
Радуйся, яко имя Твое от всех небесных чинов прославляется.
Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, Печерская похвало и наше утешение.

Кондак 3

Сила Вышняго осени подвижников Пещерных, егда первый игумен, преподобный Варлаам, устрои храм во имя Твоего славнаго Успения, на верху пещеры и в нем прославляя Тебе, Честнейшую Херувим и Славнейшую без сравнения Серафим и Сыну Твоему вопия: Аллилуиа.

Икос 3

Имуще пламенное желание спасения, преподобный Антоний, егда устройся обитель на холме, в немже пещеры нарицаемыя Дальнии, желая безмолвия, преселися на холм, в немже раскопа пещеры Ближнии, и тамо собра последователи себе, хотящии совершеннаго безмолвия, прославляя Тебе, свою Утешительницу тако:

Радуйся, вселения райская Руководительнице;
Радуйся, в подвизех пещерных Укрепительнице.
Радуйся, благое начало и славный конец всех святых жития;
Радуйся, святыя радости Божественная струя.
Радуйся, цвете Божественнаго прозябения;
Радуйся, православнаго монашества украшение.
Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, Печерская похвало и наше утешение.

Кондак 4

Бурю сомнений грехолюбивых оставльше, возлюбиша тернистый путь спасения, стекошася иноцы в пещеру ко преподобному Феодосию. Он же видя в ней тесноту, устрои на верху горы Печерстей храм, и келии сооруди, и оградой огради, и тако устроися обитель во имя Твое, Владычице, в нейже монаси и вернии людие воспеша о Тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 4

Слышаша иноцы Печерстии, яко разбойницы хотяще окрасти храм Твой, Пречистая, моляху Тя о спасении его. Ты же, Всемилостивая, сотворила еси чудо: храм Твой показала еси в воздусе висящ, еже видяще разбойницы в ужасе разбегошася, иноцы же воспеша Ти тако:

Радуйся, яко на горе Киевстей духовный сад насадила еси;
Радуйся, яко тамо живущим вся потребная подала еси.
Радуйся, собравшая нас от мира греховнаго,
Радуйся приведшая нас во ограду обители Печерския.
Радуйся, защищающая нас от врагов видимых;
Радуйся, охраняющая нас от супостат невидимых.
Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, Печерская похвало и наше утешение.

Кондак 5

Боготечная звезда мира явилася еси Владычице, егда восхотела устроити Себе в Руси обитель Печерскую. Место, идеже быти имать храм во имя Твое создатися, указала еси огненною дугою, протяженною от ветхаго монастыря, и Ангельно во образе иноков по воздусе тaмo грядуших, eже видящи иноцы Печерстии, воспеша радостную песнь: Аллилуиа.

Икос 5

Видеша гречестии каменоздателие в Царьграде юношей, повелевающих им идти во Влахернский храм к Царице, они же пришедше узреша Тебе тамо седящу во славе, предстоящих с Тобою лики воев и преподобных Антония и Феодосия, и повелеваюшу им идти в Русскую землю во град Киев, и устроити храм во имя Твое, вручившу им икону Твоего славнаго Успения и мощи святых мученик. Они же повеленное слышаша воспеша Ти тако:

Радуйся, Цapицe небеси и земли,
Радуйся, истинная Мати нашего Спасителя.
Радуйся, спасшая весь род Адама падшаго;
Радуйся, веры православныя Воеводо непобедимая.
Радуйся, покровительнице Царьграда непостыдная;
Радуйся, и страны Русския Заступнице усердная.
Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, Печерская похвало и наше утешение.

Кондак 6

Проповедницы Твоего чудесного явления во Влахернстей церкви гречестии каменоздателие, приидоша в Киев, ко преподобным Антонию и Феодосию, вручиша им икону Твоего Успения и мощи святых мученик, и поведаша им Твою волю о созидании храма во имя Твое; они же слышаша их глаголы, образу Твоему на иконе изображенну поклонишася, Богу же вопиюще: Аллилуиа.

Икос 6

Возсия яко солнце икона Твоего Успения, Пресвятая Дево юже пpинесоша из Царьграда гречестии каменоздателие во обитель Печерскую, в нейже и до ныне пребывает, подающе исцеления, вопиющим к Тебе тако:

Радуйся, во Успении Твоем нас не оставляющая;
Радуйся чрез икону Твою нам помогающая.
Радуйся иконою Твоею обитель Печерскую прославившая;
Радуйся, иконою Твоею гору Печерскую просветившая.
Радуйся, иконою Твоею град Киев спасающая;
Радуйся, тоюже иконою всю Русскую землю охраняющая.
Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, Печерская похвало и наше утешение.

Pages: 1 2

Комментарии закрыты.