google-site-verification: google21d08411ff346180.html Повѣсть о житіи и рожденіи и воспитаніи и о кончинѣ Никона, бывшаго патріарха Московскаго и всея Россіи, собранная отъ многихъ достовѣрныхъ повѣствователей, бывшихъ во дни отецъ нашихъ | Справочно-информационный портал Алчевского благочиния

Повѣсть о житіи и рожденіи и воспитаніи и о кончинѣ Никона, бывшаго патріарха Московскаго и всея Россіи, собранная отъ многихъ достовѣрныхъ повѣствователей, бывшихъ во дни отецъ нашихъ

Сентябрь 7th 2011 -

Понеже убо по древлецерковнѣмъ отеческомъ благочестіи, аще и горячею жалостію снѣдаемъ есмь и речуся приступити къ повѣсти, о бывшемъ искоренителѣ того православія сказати хотящей; но къ лютости того томителя взирая, боюся бесѣдою моею, съ коварными его умышленіями сплестися. Ибо той единъ злобою своею и коварствомъ преодолѣ всю Россію: яко преимущія сладкоувѣщательными бесѣдами, лестію помазанными, тако вельможныя высокихъ честей и даровъ награжденіями, сице ничтожныя грозами и муками, утомивъ, побѣди, и подобнымъ себе новолюбителемъ на вся хранители святотеческихъ законовъ и обычаевъ врата хулы и томленія отверзе.

И что сотворити, невѣмъ: молчаніемъ желаемую многими слышати повѣсть покрыти, или преданную намъ отъ отецъ нашихъ бесѣду предъ очима чтущихъ, и предъ ушима слышащихъ поставити2 . Обаче убо надѣяся на молитвы пострадавшихъ за благочестіе ревнителей начинаю слово путемъ повѣсти текущее.

Въ лѣто мірозданія 7113, отъ Рожества же Ісусъ Христова 1613 индикта 3-го мая 21, во второй по недѣли день въ предѣлѣхъ Нижняго Новаграда, въ веси нарицаемѣй Вельдемацовѣ (или Курмышовѣ) родися сей Ніконъ отъ убогихъ родителей, отца Мины и матери Маріаміи. Его же при крещеніи Никитой нарекоша.

По умертвіи же матере его, взя его нѣкоторая жена, Ксенія именемъ, и воспита его, и грамотѣ извыче. По времени же нѣкоемъ возраста своего отъиде во обитель преподобнаго Макарія Желтоводскаго, и ту живый содружися съ клириками тоя обители. Нѣкогда же пойде сними во ину обитель и случися имъ обнощевати у нѣкоего татарина волхва суща, иже волшебствомъ своимъ сказоваше комуждо хотящая быти; волхвуя же скверною своею бѣсовскою книгою и палицею, сему Никитѣ рече: яко ты будеши государь великій. Онъ же слышавъ отъиде, не надѣяся збытися прорицанію. И по смерти отца своего поятъ себѣ жену, яже бѣ піанчива и оплазива. Снею же живыи внѣкоемъ селѣ, по избранію ту живущихъ, іерей бысть. И для непостоянства своея жены бѣжа въ Москву, и на нѣкоемъ монастырскомъ подворье отъ нѣкоего скитающагося священноинока пострижеся и преименованъ бысть Ніконъ.

И тако скитаяся пріиде на островъ Анзерскія пустыни, иже стоитъ на Бѣломъ морѣ, близъ отока Соловецкаго, и тамо пребываше во ученичествѣ у началника тоя обители, старца богодухновенна и свята, именемъ Елеазара, иже согради скитъ той, и жительство внемъ состави.

Чистаго же ради житія, оный старецъ Елеазаръ пророческими дарованіями обогатился, о пребывающемъ у него въ послушаніи Ніконѣ семъ, братіи своей прорицая глаголаше: О, какова смутителя и мятежника Россія въ себѣ питаетъ! Сей убо смутитъ тоя предѣлы, и многихъ трясеній и бѣдъ наполнитъ. Видѣ бо святый единою служащу Нікону литургію (яко достовѣрніи анзерстіи жителіе рекоша) змія черна и зѣло велика, около выи его оплетшася и вельми ужасеся. И отъ того времене возненавидѣ святый Нікона, и тяжко гнѣвашеся на нь, и сотвори его бѣжати. И пріиде въ Кожеозерскую пустыню, яже есть, въ Каргопольскихъ предѣлахъ и по времени бысть тоя обители игуменъ. Идѣ же пребывъ три лѣта, вня же для исполненія монастырскихъ потребъ хождаше въ царствующій градъ Москву. И тамо пребывая, не вѣдомо чрезъ какія представленія, знаемъ бываетъ великому государю царю Алексѣю Михайловичу и святѣйшему патріарху Іосифу и поставленъ бысть архимандритомъ въ Спасовъ монастырь на Новое и пребывая тамо, коварными своими лицемѣріями плѣни царскаго величества мысль, яко же древніи Сантаваринъ (sic) Ѳеодоръ злообразный волхвъ, царя Василія Македонянина дотолика прельсти, яко мняше его быти не къ тому архимандрическому, но и къ великому пастырскому сану достойна. И того ради поручи ему въ пятокъ каждыя недѣли подаваемыя отъ обиженныхъ прошеніи предлагать для разсужденія къ его царскому величеству. И сія исполняя, прославися предъ народомъ, яко истинный пастырь и отецъ обидимыхъ.

Дивитися же и сему достойно, како таковый скверный сосудъ на толь высокія степени восходити начинаше. Понеже убо и первіе не святый прозорливый мужъ, но волхвъ татаринъ, сѣдящимъ въ немъ пытливымъ діаволскимъ духомъ надхненъ, нареклъ его быти великимъ государемъ. Потомъ преподобный Елеазаръ Анзерскій въ служеніи литургіи не голубя, на немъ сѣдяща, видѣ, яко же древле Флавіанъ патріархъ на Іоанновѣ главѣ Златоустаго, но змія черна, страшна и велика, около выи его обвившася. Хотящая ли впредъ быти добродѣтели его и таковому великому его сану ждущія, но богоотступная его святыхъ образовъ Спасова и Пречистыя Богородицы скверными его ногами попранія и гнусная содомская мужеложства послѣди показавшія и отъ тѣхъ всѣхъ порочнаго житія его скверныхъ дѣлъ, самый богопротивный волшебный волкъ, зряшеся быти, а не пастырь. И мнитъ ми ся яко чрезъ волхвованіе свое болше, его же лестію и лукавствомъ помаза, нежели чрезъ добродѣтели кія, таковаго высокаго сана достигнути желаше, яко же Римстіи папы: Келестинъ, иже во Христа вѣры отвергся, и Селиверстъ вторый, за травою волхвовъ, дѣйствомъ сатанинымъ папежства достигоша, или для исполненія числа 666-го уготованный на то, грядущаго но немъ звѣря лютыи предтеча, нарицаемый по греческому діалекту Никитіосъ, яко же древніи Арменинъ нарицаніемъ Льва покры зовомое прежде Іоанново имя: еще и сей монашескимъ именемъ, яко лисъ ошибомъ, заглади данное ему по рожденіи знаменателно во имени его лежащее 666-е число.

Въ то же время святый Авфоніи митрололитъ Велико-новоградскій старостію преклонься и недугомъ очнаго изнеможенія, яко же древній Израиль отяготився, остави престолъ премудрости Божія, и пребываше во обители святаго Спаса на Хутынѣ: и ту безмолвствуя, позлащаше свою архіерейскую паству верхомъ добродѣтелей смиреніемъ.

Въ лѣто же 7157, Господеви Богу попустившу за многія грѣхи людскія возведенъ бываетъ Никонъ святѣйшимъ Іосифомъ патріархомъ московскимъ, на престолъ велико-новоградскія митрополіи; блюдомъ бо бяше издревле соньмомъ суетныхъ, на погибель христіанскаго народа коварный сей лжемонахъ, иже прежде поставленія помазанъ бяше татарскою волшебною блевотиною.

По воспріятіи же престола велико-новоградскаго, приходитъ той лукавый лисъ въ Хутый Спасову обитель, посѣтити предивнаго святителя Авфонія, и пришедъ въ кѣлію его, прошаше благословенія. Той же вопроси его, рекши (не бо уже очима видяше): «кто ты и откуду и како нарицаешися?» Отвѣщавъ, Ніконъ глагола святителю: «азъ есмь, Владыко, Ніконъ, митрополитъ новгородскій». Авфоній же, духомъ пророчествія предзря хотящее быти отъ Никона всему православію томительство, вельми отъ всея души воздохнувъ и рече: «Пріиде же время, яко и Ніконъ въ митрополитахъ, но воли Божіи оставляемъ о насъ полезная предусмотряти».

Егда же приближися блаженный Авфоніи митрополитъ къ концу жизни своея, заповѣда сущимъ при немъ, да призванъ будетъ архіерей отъ другія епархіи погребсти тѣло его. Ніконъ же да не дерзнетъ погребсти его, зане рече врагъ есть Божій. О семъ убо повѣда старожителный инокъ Корнилій, живый при упоминаемѣмъ Авфоніи митрополитѣ, иже трудами постничества своего тѣло свое удручивый въ Выговской пустыни, крыяся отъ новолюбителей, преставися въ лѣто 7203, имый отъ рожденія своего 113 лѣтъ, во иночествѣ пребывъ 95 лѣтъ.

По погребеніи же Авфоніевѣ, невѣдый той Корнилій крыющіяся въ Ніконовомъ сердце новолюбителныя на древлеотеческое благочестіе злобы, пріиде къ тому облеченному овчею кожею волку. Знаемъ бо бяше ему и до возведенія его на митрополію, ибо того, у Іосифа патріарха живыи, многажды видѣ. И яко простонравенъ сый старецъ, не воспомянувъ Авфоніева о немъ прореченія, пріимаше отъ Никона благословеніе яко отъ достойнаго пастыря.

Живущу же ему въ великомъ Новѣградѣ при Софіискомъ домѣ, пріиде изъ Соловецкія обители іеродіаконъ Пиминъ (иже послѣди за древлецерковныя законы отъ нашедшихъ новолюбителныхъ гонителей, въ предѣлѣхъ града Олонца, въ мѣстѣ нарицаемѣмъ Березовъ Наволокъ съ тысящею двомя стами православныхъ христіянъ въ лѣто 7195-е августа 9-го дня огнемъ скончася). Той бо бяше искусенъ инокъ, и вѣдый, яко же мнитмися, Елеазарово анзерскаго о Никонѣ бывшее прореченіе, и глагола Корнилію: «вѣси ли, яко Никонъ митрополитъ антихристъ есть, ибо пятію персты, а не двоперстнымъ сложеніемъ благословляетъ люди». Корнилій же, слышавъ отъ Пимина таковая, пришедъ къ Никону, видѣ его благословляюща пятію персты, яко же рече ему Пиминъ, и отъиде паки въ Москву к патріарху Іосифу, ему же и прежде того знаемъ бяше.

Ніконъ же, сѣдя на престолѣ премудрости Божія, и первѣе повелѣ написати образъ Благовѣщенія Пресвятыя Богородицы Дѣвы, имѣющю въ нѣдрѣхъ младенца всего совершенна, такожъ и раздѣленорѣчное древнее знаменное пѣніе презирати нача, вмѣсто же того повелѣваше пѣти нарѣчное и потомъ не убояся въводити греческое и кіевское партесное многоусугубляемое пѣніе. Еже слышавъ святѣйшій Іосифъ патріархъ, воспрещаше ему о томъ. Обаче Никонъ помогаемъ бываетъ самодержцемъ и духовникомъ его, благовѣщенскаго собора протопопомъ Стефаномъ Внифантіевымъ: и того ради не повиновашеся патріарху.

Въ лѣто же 7160 повелѣніемъ великаго государя царя Алексія Михайловича и благословеніемъ святѣйшаго Іосифа патріарха, посланъ бываетъ Никонъ митрополитъ и съ нимъ князь Иванъ Никитичъ Хованской въ соловецкую обитель для пренесенія честныхъ мощей святителя Филиппа, митрополита Московскаго. Пришедшимъ же имъ въ чюдную чюдныхъ отецъ Зосимы и Саватія обитель. Никону же митрополиту посѣщающу въ темницахъ сущихъ, и между прочими пріиде во узилище, идѣже сѣдяше сосланный отъ патріарха Іосифа въ заточеніе, за нѣкоторыя Богу и закономъ противныя тяжкія вины, чернецъ нѣкій, именемъ Арсеній, мужественный новинамъ и ересемъ защитникъ, иже прежде для внѣшнихъ ученій бывый иногда въ западныхъ странахъ, въ разныхъ училищахъ и угождая тамошнимъ латинскимъ учителемъ, трижды съ клятвою отрекся восточнаго греческаго православія. Той убо абіе сѣдящаго внемъ пытливаго духа наставленіемъ подстрекаемъ, возопи, глаголя: «святѣйшій патріархъ Никонъ, благослови». Никону же похитившу его слово, и для болшаго себѣ о бывшемъ ему прежде отъ волхва татарина прореченіи извѣщенія, глаголаше Арсенію: «всяко соблазнился еси о мнѣ, о человѣче, нарицая мене тако: нѣсмь бо патріархъ, но митрополитъ новоградскій». Тому же укрѣпляющуся и нарицающу его патріархомъ и молящуся, да егда будетъ возведенъ на патріаршій престолъ великія Россіи, да воспомянетъ его въ славѣ своей и и введетъ отъ мрачныя тоя темницы. Ніконъ же обѣщеваяся ему глаголетъ: «аще сія тако збудутся, то исполнено будетъ прошеніе твое». Итакъ Ніконъ и князь, пребывше въ Соловецтѣй обители мало

Pages: 1 2 3 4 5 6

Оставьте комментарий!